Suku Jawa

Suku Jawa adalah suku bangsa yang terbesar di Indonesia, dengan jumlahnya di sekitar 90 juta. Mereka berasal dari pulau Jawa dan menghuni khususnya di provinsi Jawa Tengah serta Jawa Timur tetapi di provinsi Jawa Barat, Banten dan tentu sahaja di Jakarta, mereka juga banyak ditemukan.

Bahasa

Sebahagian besar suku bangsa Jawa menuturkan bahasa Jawa sebagai bahasa percakapan harian. Sebuah tinjauan pendapat yang dijalankan oleh Majalah Tempo pada awal dekad 1990-an menunjukkan bahawa hanya sekitar 12% daripada orang-orang Jawa menggunakan bahasa Indonesia sebagai bahasa pertuturan harian. Sekitar 18% menggunakan campuran bahasa Jawa dan bahasa Indonesia, dengan yang lain menuturkan bahasa Jawa sebagai bahasa utama mereka.

Keturunan-keturunan masyarakat Jawa berpendapat bahawa bahasa Jawa adalah bahasa yang sangat sopan dan mereka, khususnya orang-orang yang lebih tua, menghargai orang-orang yang menuturkan bahasa mereka. Bahasa Jawa juga sangat mempunyai erti yang luas.

Kepercayaan

Sebahagian besar orang Jawa menganuti agama Islam pada nama sahaja. Yang menganuti agama Kristian, Protestan dan Katolik juga banyak, termasuknya di kawasan luar bandar, dengan penganut agama Buddha dan Hindu juga ditemukan di kalangan masyarakat Jawa. Terdapat juga agama kepercayaan suku Jawa yang disebut sebagai agama Kejawen. Kepercayaan ini pada dasarnya berdasarkan kepercayaan animisme dengan pengaruh agama Hindu-Buddha yang kuat. Masyarakat Jawa terkenal kerana sifat asimilasi kepercayaannya, dengan semua budaya luar diserap dan ditafsirkan mengikut nilai-nilai Jawa sehingga kepercayaan seseorang kadang kalanya menjadi kabur.

Pekerjaan

Di Indonesia, orang Jawa biasanya ditemukan dalam semua bidang, khususnya dalam perkhidmatan awam dan tentera. Secara tradisi, kebanyakan orang Jawa adalah petani. Ini adalah sebabkan oleh tanah gunung berapi yang subur di Jawa. Walaupun terdapat juga banyak usahawan Indonesia yang berjaya yang berasal daripada suku Jawa orang Jawa tidak begitu menonjol dalam bidang perniagaan dan perindustrian.

Susun lapis sosial

Masyarakat Jawa juga terkenal kerana pembahagian golongan sosialnya. Pada dekad 1960-an, Clifford Geertz, pakar antropologi Amerika Syarikat yang ternama, membahagikan masyarakat Jawa kepada tiga buah kelompok:

 1. Kaum santri
 2. Kaum abangan
 3. Kaum priyayi.

Menurut beliau, kaum santri adalah penganut agama Islam yang warak, manakala kaum abangan adalah penganut Islam pada nama sahaja atau penganut Kejawen, dengan kaum priyayi merupakan kaum bangsawan. Tetapi kesimpulan Geertz ini banyak ditentang kerana ia mencampurkan golongan sosial dengan golongan kepercayaan. Pengelasan sosialnya juga dicemari oleh penggolongan kaum-kaum lain, misalnya orang-orang Indonesia yang lain serta juga suku-suku bangsa bukan pribumi seperti keturunan-keturunan Arab, Tionghoa dan India.

Kesenian

Orang Jawa terkenal kerana kebudayaan seni yang sebahagian besarnya dipengaruhi oleh agama HinduBuddha, iaitu pementasan wayang. Repertoir cerita wayang atau lakonan sebahagian besarnya berdasarkan roman kesateriaan Ramayana dan Mahabharata. Walaupun demikian, terdapat juga pengaruh Islam serta Dunia Barat.

Stereotaip orang Jawa

Orang Jawa terkenal sebagai suku bangsa yang sopan dan halus, tetapi mereka juga terkenal sebagai suatu suku bangsa yang tertutup dan tidak mahu terus terang. Sifat ini konon berdasarkan sifat orang Jawa yang ingin memeliharakan keharmonian atau keserasian dan menghindari pertikaian. Oleh itu, mereka cenderung diam sahaja dan tidak membantah apabila tertimbulnya percanggahan pendapat. Salah satu kesan yang buruk daripada kecenderungan ini adalah bahawa mereka biasanya dengan mudah menyimpan dendam.

Orang suku Jawa juga mempunyai kecenderungan untuk membeza-bezakan masyarakat berdasarkan asal-usul dan kasta atau golongan sosial. Sifat seperti ini dikatakan merupakan sifat feudalisme yang berasal daripada ajaran-ajaran kebudayaan Hindu dan Jawa Kuno yang sudah diyakini secara turun-temurun oleh masyarakat Jawa sehingga sekarang.

Tokoh-tokoh Jawa

Advertisements

13 Responses

 1. > Michelle Branch, penyanyi antarabangsa berketurunan Jawa

  Benarkah? Wow, baru tahu nih…

 2. sama keq di Wiki deh…uuuwwhh!!
  lagi nyari refernsi tentang agama di jawa nih…religi dan kepercayaannya…
  sulit ternyata…

 3. […] Suku Jawa Suku Jawa […]

 4. apik tenan!

  • opo ne sink apik, indonesia maju ya sebab wong jowo dan indonesia ora maju ya sebab wong jowo, saiki indonesia maju opo ora…

 5. Kejawen sebenarnya bukan kepercayaan animisme, tetapi memang kepercayaan (agama) bangsa jawa Asli sebelum datangnya agama Hidhu Budha di bangsa Indonesia ini (sumber kitab tuloso Tahun 4.425 SM)

 6. butuh pemahaman lebih dalam…tidak semua benar, ga bisa ditelan mentah2..

 7. nice info. yo…
  jadi pengin makan Sroto BANYMAS

 8. wong jowo poko’e top cer dahhhhhhhhhhh……….

  hahahahahahahahaaayyyyyyyy

 9. Sip.. Alakit hehe
  infonya sangat membantu penyelesaian tugas saya..
  Terimakasih :*

 10. sistem politik kebudayaan jawanya lahh

 11. Yaps orang jawa itu terbukti sangat menjaga kesopnan. bahasa dan tutur katanya lembut.

 12. Aku sebagai org jogja jawa asli menyimpulkan agama hindu budha lbih dlu masuk tapi animisme udah ada sblmnya.. Di sekitar daerahku ada gua kiskenda peninggalan perang sodara mahabarata yg dlu gk tau mereka itu agamanya apa tp kayanya itu hindu budha,dngn adanya candi borobudur dan prambanan itu hindu dan budha pernah ada sblm islam,islam masuk dibawa oleh wali songo, karna para wali kesulitan mengajarkan agama islam kepada mereka yg lbih dlu menganut hindu budha maka mereka menggabungkan unsur hindu budha dlm mengajarkan islam di pelosok2,contoh pertama adalah wayang kulit . Cerita pewayangan diambil dr cerita mahabarata dsb. Yg merupakan cerita yg pada dasarnya tidak ada unsur islamnya,tapi para wali memasukan unsur islam kedalamnya,tumpeng,sesembahan dsb itu bysa disebut dengan kejawen,tp itu adalah ajaran islam sbgai do’a yg di realitakan,agar masiarakat pelosok lebih gampang mengerti,itu adalah cara para wali memasukan agama islam kedalam suatu kelompok yg sblmnya sdh mengenal agama lain, menyan di islam kejawen masih dipakai karna itu cuma sebagai perantara do’a agar masyarakat lbih mngerti dan cepat memahami,jadi menurutku itu bukan syirik,kalau dihubungkan ke spiritual silahkan belajar lebih detil dengan orang2 asli jawa di jogja atau org2 abdi dalem dikraton, kejawen itu adalah ajaran islam yang cara penyampaiannya berbeda,,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: